Д-р Галина Георгиева-Караджова     Специализирана практика по Ендокринология и болести на обмяната

Затлъстяване

 Затлъстяването  е сложно хронично заболяване .Върху затлъстяването влияние оказват гените,  психологията, нивата на стрес, хормоните, количеството и качеството на съня, лекарствата, околната среда и социално-икономическият статус . Намаляването на килограмите зависи от баланса между приетата и изразходваната енергия. Но причините за енергийния дисбаланс са сложни и са различни за различните хора. Регулацията на апетита е сложна. В човешката кръвоносна система се отделят хормони, които участват в контрола на апетита. Едни хормони стимулират чувството на глад (нека да ги наречем „хормони на глада“), докато други са отговорни за чувството на ситост (нека да ги наречем „хормони на ситостта“). Съществуват и други хормони, които контролират отношението ни към храната, което ни кара да приемаме храна, дори при липса на истински физически глад.

Гените влияят много повече на телесното тегло и това каква обиколка на талията имаме, отколкото средата, в която живеем - генетичната предразположеност e между 40 и 70 процента. 

Стресът, както и липсата на достатъчен сън също са рискови фактори за развитие на затлъстяване.

 

Как се поставя диагнозата затлъстяване? Кои показатели проследяваме?

ü  Оценката на ИТМ е достоверен метод за скрининг за повечето хора на възраст над 18 години. Но все пак той ни дава само приблизителна оценка, тъй като не взема предвид възрастта, етническата принадлежност, пола и телесната структура. Индексът на телесна маса (ИТМ) се изчислява на база тегло и ръст.  Спрямо резултата имаме следните категории:

ü  Нормално тегло- ИТМ 18,5- 24,9

ü  Наднормено тегло- ИТМ 25,0- 29,9

ü  Затлъстяване в различни степени- ИТМ над 30.

ИТМ не е единствения показател на базата, на който поставяме диагнозата, тъй като той не дава информация за разпредлението между мускулна и мастна маса, а затлъстяването всъщност е излишно натрупване на мазнини и то висцерални. Друг лесно достъпен скринингов метод за оценка на висцералното затлъстяване е обиколката на талията. За европеидната раса критериите за нормална обиколка са: <80 см за жени и <94 см за мъже. Над тези показатели хората са във висок риск. А обиколка на талията >88 см за жени и >104 за мъже поставя хората в много голям риск.

Наличието на по-висок процент мазнини в човешкото тяло е свързано с рискови фактори за различни здравословни проблеми:

·         Сърдечно-съдови (инфаркт, инсулт), които са основна причина за смърт

·         Въглехидратни нарушения (предиабет и диабет)

·         Болести на опорно-двигателния апарат (подагра, остеоартит )

·         Обструктивна сънна апнея

·         Менструални нарушения

·         Еректилна дисфункция

·         Безплодие

·         Някои видове рак (вкл. на гръдите, яйчниците, простата, черния дроб, пикочния мехур, бъбреците и дебелото черво).

 

Затлъстяването  е сложно метаболитно заболяване. Но хората, живеещи с тази болест, рядко търсят професионална медицинска помощ, защото вярват, че трябва сами да се справят с всичко това. Намирането на медицински специалист, който е обучаван в областта на затлъстяването, е първата стъпка.Затлъстяването е лечимо заболяване. За намаляването на килограмите и запазването на постигнатия резултат, хората със затлъстяване се нуждаят от подходящо дългосрочно лечение и грижи. Ето защо е важно затлъстяването да бъде разпознато като заболяване и да бъде лекувано чрез  поведенческа терапия, лекарства за лечение на затлъстяването или бариатрична хирургия.

Един индивидуален план за лечение би трябвало да включва комбинация от различни терапевтични подходи, за да се отговори на конкретните нужди на човека. Успешната лечебна програма включва дългосрочна стратегия, която от една страна помага на пациентите да намалят своето тегло, а от друга предотвратява възстановяването на свалените килограми.

Изчислете своя индекс на телесна маса:

 

 

Card image cap
Д-р Галина Георгиева-Караджова     Специализирана практика по Ендокринология и болести на обмяната